5+1 érdekesség a Balatonról

Kezdőlap » Blog » 5+1 érdekesség a Balatonról

1. A Balaton nem (teljesen) édesvíz

A Balaton tartalmaz természetes ásványi sókat, így a fagyáspontja is némileg alacsonyabb, mint 0 Celsius (-0,017 fok).  A víztömeg egyébként valamivel több, mint 2 évente teljesen kicserélődik és bár sokan legendának gondolják, hogy a Balatonból akár inni is lehet, vízminősége kiváló, Európa egyik legtisztább természetes vize a miénk. Az iszapos talajnak köszönhetően a víz enyhén gyógyhatású is, jót tesz a fájós deréknak, hátnak, végtagoknak is.

2. Kiszáradt a Balaton

Bár elsőre furcsán hangzik, de nem egyszer kiszáradt már a Balaton. 1867-ben például annyira alacsony volt a víz szintje, hogy át lehetett sétálni a déli partról az északira. Legutóbb 2003-ban volt vészesen alacsony, de jelenleg a víz szintje stabil és bár ez is furcsán hangzik, de pont az emberi beavatkozásnak köszönhetően marad szinte állandó, e nélkül idővel feltöltődne hordalékkal, és a helyén mocsár lenne.

Azonban az is előfordult, hogy Tihany, Fonyód és Szigliget csúcsai szigetként emelkedtek ki a Balatonból. A 13. és 17. század között a tó vízszintje magasabb volt, kiterjedése jelentősen meghaladta mai formáját.  A vízszintet mesterségesen emelték meg a 13. század elején IV. Béla utasítására, aki a tatárok ellen védekezett így, mocsaras területeket létrehozva.

3. Magyar riviera

Gondtoltad volna, hogy ezt méltán hívhatjuk így? Pedig az északi-part lankás szőlődombjain évente 2000 órát süt a Nap, pont annyit, mint a Francia Riviérán. A Badacsony déli oldalán mediterrán éghajlat alakul ki, ahol a szőlő mellett néha a füge is beérik. Ez egyrészt köszönhető, hogy a tó víztükre visszaveri a napsugarakat a lejtőkre, ez biztosítja az északi part szőlőinek zamatát.

4. Akár 2 méteres hullámok

A Balatonon az északnyugati szelek az uralkodóak. A merőleges szélirány, az alacsony vízmélység, valamint a Balaton-felvidéki hegyek különleges „lüktetést” idéznek elő szeles időben, amely miatt szeles időben hirtelen hullámzást idéznek elő amelyek akár a tó közepén elérhetik a 2 métert is (a part mentén is elérhetnek hasonló nagyságot). Érdekesség, hogy miután a szél elcsendesedett a víz még akár 2 órát is fodrozódhat mire kisimul a víztükör.

5. Tiszta Levegő

A Balaton környéke a Bakony és az Alpok közelségének köszönhetően az ország legtisztább levegőjű területei közé tartozik. Egy kéthetes nyaralás a Balaton partján jelentős mértékben képes enyhíteni a krónikus légúti betegségben szenvedők panaszait.

+1 Világháborús tankok és repülőgépek a Balatonban

A II. Világháború utolsó szakaszában a Balatont is elérték a harcok. 1944 és 1945 tavasza között kb. 50-60 repülőgép zuhant a Balatonba, egy részük légiharc folyamán.  A Balatonba zuhanó gépek nagy részét háborút követő években kiemelték, de például egy Junkers bombázót csak 50 évvel a harcok után sikerült biztonságosan felszínre hozni, de 2003-ban is került elő szovjet repülőgép motor, valamint napjainkban is több roncsdarab is a tó mélyén fekszik. Tihany környékén az elbeszélések szerint német Tigris tankok pihennek az iszapban.

 

Szállás kereső

Még keresed a tökéletes helyszínt?

Találd meg ideális szállást nyári táborhoz, osztálykiránduláshoz a segítségünkkel!

Egyedi ajánlatot kérek!