Tihany hazánk egyik legismertebb látványossága, a félszigeten található Apátság a túlpartról is egyedi panorámát ad. A Tihanyi félsziget osztja ketté a Balaton gyönyörű kék vízét. Földrajzilag egyedi klímájú környezet, de több növény- és állatritkaság is található itt, Magyarország természetvédelmi területe.

A környezet szépsége mellett a település hangulata és a számos történelmi emléki is különlegessé teszi. A Tihanyi-apátság, a híres Visszhang-domb amelynek hangjátéka csendes időben még most is megfigyelhető. Tihanyban található az immár 50 éves őslevendulás, mely június végén lilába öltözteti a tájat.

Tihany legjelentősebb látnivalója a dombtetőn álló Tihanyi Apátság ami a település jelképévé vált. Az apátságot I.András királyunk alapított 1055-ben, az ő síremléke az altemplomban található. Az apátság latinul írt alapító levele a legrégebbi ránk maradt magyarországi írásos emléke, elsőként tartalmaz összefüggő magyar nyelvű szövegrészletet.

Az Ófalu nevezetességei közé tartozik többek között a  fazekasház, a református templom és harangláb, valamint a Babamúzeum, de érdemes meglátogatni a Magyar Királyok Panoptikumát, a Marcipánházat, a Kalózmúzeumot vagy a Levendula Ház Látogatóközpont ahol élményt nyújtó módon ismerhetjük meg  az egykori vulkánok egykor dühöngő világát majd a mai Tihany kialakulását.  Bővebben:  Tihany Látnivalók