Ha Balaton akkor mi lehetne első szempont, mint a strandolás. Az oldalon található szállások legtöbbje vízparthoz nagyon közel találhatóak, de több szállás is közvetlen a part mentén helyezkedik el.

A déli-parton jellemzően sok ingyenes strand található, melyek közül kiemelkedik talán siófoki Aranypart, Zamárdi nagystrand, Balatonboglár modern strandja valamint Balatonlelle hosszan elnyúló szabad strandja.

Siófokon a Petőfi sétányról nyílik a népszerű Plázs, ahol a fehérhomokos partszakasz szinte már tengerparti hangulatot nyújt, de hatalmas füves terület, strandröplabda pályák, valamint külön gyermekmedence is található. Itt egész nyáron programok, koncertek is várják a vendégeket még este a szórakozásé a főszerep. Bővebb info: Plázs Siófok és Aranypart szabadstrand.

Balatonbogláron az ingyenes szabad strandon belül található Boglári Buborék a kisebb gyermekeknek lehet nagy élmény. A strand ingyenes, de a csúszdákkal rendelkező élményfürdő belépővel vehető igénybe. A strandon egyébként rengeteg programlehetőség, modern játszótér, kulturált mosdók, vendéglátóhelyek várják  a strandolókat. Platán Strand és Boglári Buborék

Balatonlellén a hosszan elnyúló szabad strandok mellett, a város központi részén található a város egyetlen belépős strandja a Napfény strand. Különlegessége a hosszan elnyúló homokos partszakasz, illetve az itt található élményfürdő ahol medencék, óriáscsúszda és szauna várja a vendégeket. A sportolásra strandfoci, strandröplabda és kosárlabda pálya is van, gyerekeknek pedig játszótér. Napfény Strand és Balatonlelle strand.

Az északi parton – néhány kivételtől eltekintve – belépős strandokon tudunk fürdeni, strandolni, ezek közül szerteágazó árkategóriákkal találkozhatunk, de csoportok részére szinte minden helyen találunk kedvezményes belépőket.

Balatonfüreden két nagyobb strand található. A szállásunkhoz közelebb található az Eszterházy strand amely a város keleti részénél, a Tagore sétány végén található. A strandon belül külön plusz díjért élményfürdő működik csúszdával, gyerekmedencével, felnőtt medencékkel.  Bővebb info: Balatonfüred Eszterházy strand